3 de juny 2012

CRÒNICA CONFERÈNCIA USLA: EL COMUNISTA MANIFEST (UN FANTASMA TORNA A RECÓRRER EL MÓN)"



Aquest passat dijous 31 de maig va tenir lloc a l'Aula de Cultura de l'Ateneu la conferència organitzada per l'USLA “El comunista manifest (un fantasma torna a recórrer el món)”, a càrrec de l'Iván de la Nuez, professor a la UB i a la Universitat de la Havana de filosofia, i cap del departament d’activitats del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Reproduïm la crònica sobre aquest acte publicada al diari local Fetasantfeliu.





La gent que esperava que donés les solucions a aquesta crisi anava molt equivocada, es va limitar a explicar els passos que ha anat fent el comunisme des de la seva creació fins a dia d’avui.


De la Nuez va afirmar que tot i que no en som conscients la gent fa actes comunistes com el botellón: “és un acte de sublevació contra l’economia, s’abandona el principal estendard de l’economia de servei d’aquest país, el bar, i se’n van al carrer. D’un lloc privat es passa a un lloc públic”. I va continuar afirmant que Internet també ho fa, “aquella transparència que volia Gorbachov, l’ha aconseguit Wikileaks”.

Tot i parlar del comunisme va dir que la solució als problemes actuals no és l’Estat comunista, i va afegir que ara mateix no sabem exactament què passarà en un futur, perquè l’Estat només serveix per salvar els bancs i la gent ja no se’n refia. Va voler reemplaçar el lema de la revolució francesa de llibertat, igualtat i fraternitat, per un de nou: transparència, reconstrucció i solidaritat.

Seguint amb la crisi actual, la va comparar amb la caiguda del mur de Berlín. I parlant del mur, de la Nuez va fer saber que cada cop hi ha més gent que té fascinació per les ruïnes comunistes i per l’art que es desprèn d’aquesta corrent de pensament. És per això que hi ha uns 70 artistes espanyols vivint a l’est de Berlín.