13 de gen. 2011



Dijous 27 | 19.30 h | PRESENTACIÓ DE LLIBRE


“En aquesta carta hi ha tabac. Epistolari d’un

s
oldat


de l’exèrcit republicà 1938-1939”



de Paquita Anglada Galceran i Esteve Mas Alsina




Aula de Cultura de l’Ateneu | Gratuït

Organització: USLA amb la col·laboració de Cossetània



Edicions





La USLA presenta el llibre “En aquesta carta hi ha tabac”, epistolari escrit durant la Guerra Civil per un jove matrimoni de Terrassa

El dijous 27 de gener a les 19.30 hores, es presentarà a l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc el llibre “En aquesta carta hi ha tabac” del periodista Miquel Peralta. El llibre és l’epistolari de guerra dels seus parents Esteve Mas i Paquita Alsina, un jove matrimoni de Terrassa separat per la incorporació del marit a les files de l’exèrcit republicà. La presentació anirà a càrrec de l’autor del llibre Miquel Peralta i d’Àngel Merino, professor i membre del Consell Acadèmic de la USLA.

Les cartes de l’’Esteve reflecteixen la tràgica realitat de la guerra: els bombardeigs, la destrucció, la mort, les penúries materials, la solitud, la incertesa en el futur, la construcció de parapets, la relació amb els pagesos de les contrades...Les cartes de la Paquita expliquen la vida d’una ciutat trasbalsada per la violència i que passa gana. També evidencien la por i la força d’una mare jove per vèncer les dificultats, el funcionament del subministrament d’aliments i de productes bàsics, l’abús i l’especulació de preus, el sistema de menjadors populars...Un dels productes més preuats pels soldats era el tabac que algunes famílies els n’enviaven al front. Per assegurar que li arribaria la mercaderia, en algunes cartes la Paquita especifica per escrit “En aquesta carta hi ha tabac”.


Miquel Peralta ha destacat el valor de recuperar la memòria històrica partint de documents i records familiars. L’autor també ha dit que ells s’ha limitat a rescatar i ordenar el material i que els veritables autors són l’Esteve i la Paquita.

“En aquesta carta hi ha tabac” ha estat editat per Cossetània Edicions, dins la col·lecció Memòria del S. XX, amb l’assessorament del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.